Sterilizarea este operaţiunea prin care sunt eliminate sau omorâte microorganismele, inclusiv cele aflate în stare vegetativă, de pe obiectele inerte contaminate, rezultatul acestei operaţiuni fiind starea de sterilitate. Obţinerea stării de “sterilitate”, precum şi menţinerea ei sunt obligatorii in orice cabinet medical.
Sterilizarea la sterilizatorul cu abur sub presiune cu pre şi post vacuumare este cea mai bună metodă de sterilizare a instrumentarului chirurgical din oţel inoxidabil împachetat şi singura metodă posibilă pentru sterilizarea materialului moale (textile, cauciuc, sticlărie).
Autoclavul din dotarea clinicii noastre este un aparat de ultima generatie ce incorporeaza sisteme avansate de monitorizare a parametrilor de sterilizare. La sfarsitul fiecarui ciclu de sterilizare, aparatul emite o fisa detaliata, ce reprezinta dovada sterilizarii corecte.
Procesarea instrumentelor
Tot instrumentarul dentar nesteril se sterilizeaza dupa fiecare utilizare. Acesta se face fie prin autoclavare (caldura umeda sub presiune), fie prin caldura uscata. Inainte de a fi puse la sterilizare, instrumentele sunt curatate temeinic atat mecanic (indepartarea resturilor) cat si chimic (imersare in baie cu solutie antiseptica). Imersarea instrumentelor este recomandata pentru a evita uscarea detritusurilor. Soluţia de dezinfectant se pune în cuve/recipiente cu capac. Instrumentarul este imersat în soluţia de dezinfectant în concentraţia recomandată de producător, având grijă ca soluţia dezinfectantă să îl acopere pe perioada de timp recomandată de producător. Spalarea, uscarea si sigilarea instrumentelor, le protejeaza pe acestea de contaminare, in procesul de transport din aparatul de sterilizat, in sertarele de depozitare.
Indicatorii biologici
Functionarea corecta a aparatelor de sterilizat si respectarea parametrilor de sterilizare se verifica periodic prin teste biologice. Acestea contin bacterii rezistente la temperaturi si presiuni inalte, cum ar fi spori de Geobacill Stearotermophilus (utilizati pentru a monitoriza presiunea si saturatia vaporilor chimici rezultati in timpul sterilizarii umede).
Indicatorii chimici
Indicatorii chimici (sub forma de banda) indica expunerea la temperaturi inalte si isi schimba culoarea in functie de durata expunerii. Benzile se lipesc fie pe cutiile metalice, fie pe pungile sigilate in care au fost asezate instrumentele spalate si uscate. Dupa fiecare ciclu de sterilizare se pastreaza o banda „martor” care se lipeste in registrul de sterilizare