Noutati in stomatologie
Bacteriile ce produc boli parodontale pot duce la dezvoltarea cancerului oral
Acizii grasi din bacteriile prezente in bolile parodontale pot favoriza aparitia leziunilor orale din sarcomului Kaposi.
Informatia provine dintr-un studiu realizat de Case Western Reserve University. Cercetatorii au analizat cum produsii de metabolism, sub forma acizilor grasi determina cresterea leziunii.
Aceasta descoperire poate fi de mare ajutor in testarea timpurie a salivei. In acest fel, pacientul ar putea fi tratat timpuriu de cancer sau impotriva unei infectii inainte ca semnele clinice sa apara. .
Informatia a aparut in Jurnalul de Virusologie.
Studiul se axeaza pe bacteriile Porphyromonas gingivalis si Fusobacterium nucleatum, ambele fiind implicate in boala parodontala. Pacientii cu aceasta boala au un nivel ridicat al acestor bacterii in sange..
Sarcomul Kaposi afecteaza multi pacienti sero-pozitivi deoarece sistemul lor imun nu poate lupta cu alte infectii. Primele semne ale SK apar oral si se pot maligniza. Diagnostocul precoce este cheia supravietuirii pacientilor afectati.
Scopul acestui studiu este explicatia motivului pentru care cei mai multi oameni nu dezvolta acest tip de cancer si ce ii protejeaza sa nu se imbolnaveasca.
Studiul a fost realizat pe 21 de pacienti. Primii 11 au media de varsta 50 de ani si au fost diagnosticati cu boli gingivale cronice. Celalalt grup de 10 pacienti sunt sanatosi clinic, au o medie de 26 de ani si sanatatea orala buna.
Cercetarea a studiat prezenta celor doua bacterii dar si a cinci acizi grasi cu lant scurt.
La prima testare a produsilor de metabolism, cercetatorii au concluzionat ca acizii grasi au influentat replicarea SK. Au introdus apoi versiuni pure ale acizilor grasi in celulele infectate cu virusul SK sa observe cum vor reactiona. In esenta, organismul a fost impiedicat sa incerce sa opreasca cresterea SK.
Studiul accentueaza importanta sanatatii orale pentru pacientii infectati cu HIV.
Studiu privind legatura intre sanatatea orala si artrita reumatoida
Conform unui nou studiu, igiena orala deficitara poate provoca aparitia artritei reumatoide.
Cercetatorii de la Universitatea din Louisville au concluzionat ca igiena orala proasta poate creste riscul de artrita reumatoida pe baza prezentei unei enzime ce este prezenta atunci cand o persoana are afectiuni parodontale. Aceasta enzima, denumita peptidilarginina deiminaza, a fost deasemenea asociata cu artrita reumatoida.
Artrita reumatoida este o afectiune in care articulatiile pacientului devin umflate si dureroase.
Peoblema cu aceasta enzima este ca transforma in organism anumite proteine intr-un produs numit citrulina. Pacientii cu artrita reumatoida au adesea anticorpi impotriva proteineloe care contin citrulina. Desi originea acestui rasouns imunitar nu este cunoscut, detectarea anticorpilor reactivi cu citrulina (anticorpi anticitrulinici) a devenit un ajutor important in diagnosticul artritei reumatoide.
Studii anterioare au evidentiat legatura dintre sanatatea orala si artrita reumatoida, multe dintre acestea subliniind faptul ca problema este mai raspandita la pacientii cu afectiuni parodontale.
Oamenii de stiinta au analizat si alte tipuri bacterii din flora cavitatii bucale si au concluzionat ca nici una nu are impact asupra artritei reumatoide.
Mai multe studii asupra relatiei dintre igiena orala si artrita reumatoida pot fi foarte valoroase. Exista deasemenea multe indicii ce leaga igiena orala si afectiunile sistemice. Numeroase cercetari au aratat o corelatie intre boala parodontala si un risc crescut de infarct, boala Alzheimer, diabet, boli cardiace si multe alte afectiuni.
Cariile dentare pot afecta cresterea copiilor.
Cariile dentare pot fi mai periculoase decat am fi crezut.
Un nou studiu sugereaza ca prezenta cariilor poate incetini cresterea copiilor. Studiul a aparut in versiunea online a Jurnalului Pediatric si a fost realizat la Universitatea College din Londra si la Spitalul Fortelor Armate din Arabia Saudita.
Echipa de cercetatori a dorit sa observe legatura dintre sanatatea orala si crestere dupa ce studii anterioare au esuat sa ofere dovezi clare in acest sens.In acest studiu oamenii de stiinta au observat cariile dentare in corelatie cu inaltimea si greutatea copiilor cu varste intre 6 si 8 ani din Arabia Saudita.
Sanatatea orala a copiilor a fost evaluata cu ajutorul indicelui DMFT, care este un indice ce determina severitatea afeciunilor dentare (carii, obturatii, edentatii).
Echipa de oameni de stiinta a analizat ulterior statisticile si au concluzionat ca de fapt exista o relatie intre un raport inaltime/greutate scazut si un numar mare de carii. Copii cu carii severe au avut un risc mai mare de a fi subponderali si mai scunzi in comparatie cu ceilalti copii.
Chiar si atunci cand niste factori secundari, precum valorile sociale si demografice, au fost luati in calcul corelatia dintre carie si incetinirea cresterii inca exista. Bazandu-ne pe acest studiu putem spune ca exista un raport invers proportional intre crestere si carii la copii. Mai multe studii vor fi necesare pentru confirmarea acestor descoperiri.
Barbatii la varsta a doua au un risc mai mare de a dezvolta boala parodontala.
Barbatii de varsta mijlocie, cu un stil de viata sedentar au un risc mai mare de a dezvolta boala parodontala.
Universitatea de Medicina Dentara din Hannover, Germania a analizat informatiile de la 72 de barbati sanatosi ce nu practica nici un fel de activitati sportive. Acest grup de oameni isi petrece cea mai mare parte a timpului lucrand in pozitie sezanda. Cercetarea a determinat ca barbatii mai in varsta au avut un risc mai mare de a face boala parodontala decat omologii lor mai tineri. Statisticile au fost si mai drastice cand au fost comparate cu cele ale barbatilor ce practica un sport.
Numeroase studii au aratat ca un stil de viata sanatos si un indice de masa corporala (IMC) in limitele normale pot scade riscul de boala parodontala cu pana la 40 % atunci cand sunt combinate cu activitate fizica.
De aceea este important sa ai o stare generala de sanatate buna. Astfel problemele orale vor fi mai putine.
Boala parodontala poate fi usor impiedicata iar schimbarile simple in viata de zi cu zi pot face minuni in incercarea de a evita aceasta afectiune. O dieta sanatoasa, exercitii fizice regulate si mentinerea unei bune stari de sanatate orala reprezinta cheia succesului.
Starea sanatatii orale depinde de varsta pacientului
Parintii acorda in sfarsit atentie unui aspect important al bunastarii copiilor lor – sanatatea orala.
Un studiu amanuntit a evidentiat ca aproape 72% din cei 90555 de parinti considera ca starea de sanatate orala a copiilor lor este buna. In 2003, doar 67,7% din cei 96510 parinti studiati au sustinut acelasi lucru.
Acea parte a acestui studiu a aparut in editia din 5 decembrie a publicatiei Preventing Oral Disease redactata de Universitatea de Medicina Dentara si de Scoala de Sanatate Publica Mailman din Columbia.
In 2003, 71,5% dintre parinti au afirmat ca , in ultimul an, copiii lor au facut o vizita la dentist. Acest procent a crescut la 77% in intervalul 2011 – 2012.
Statisticile pentru persoanele de peste 50 de ani nu au fost la fel de promitatoare. Un studiu din 2008 al Universitatii Duke a aratat ca 77% dintre adultii din aceasta categorie de varsta nu si-au realizat o igienizarea profesionala in ultimul an.
Aceste doua studii subliniaza clar directiile opuse in care cele doua grupuri evolueaza in ceea ce priveste sanatatea dentara. Cele mai mari diferente implica persoanele cu o stare materiala precara.
Pierderea dintilor poate duce la probleme mari de sanatate.
Un studiu recent evidentiaza faptul ca pierderea dintilor poate fi dezastroasa pentru starea de sanatate generala a unei persoane.
Cercetatorii de la Universitatea din Newcastle, Marea Britanie au determinat ca participantii la un nou studiu (toti dintre ei au edentatii) au suferit complicatii majore, similare persoanelor carora li s-a amputat un membu. Consecintele au fost atat de severe incat viata lor a fost in pericol in multe cazuri.
Studiul a aparut in jurnalul Sociology of Health and Illness.
Unii dintre participantii la studiu nu mai doreau sa iasa din casa in timp ce altii erau in depresie pentru ca aveau nevoie de proteze.
Pierderea dintilor nu este in mod obisnuit vazuta ca o problema majora de sanatate. Cu toate acestea, acest studiu indica faptul ca pierderea dintilor are consecinte severe asupra unor oameni.
Daca pierderea dintilor ar fi conceputa ca o problema grava de sanatate exista posibilitatea ca mai putini oameni sa sufere din cauza acestei afectiuni.
Mancarea nesanatoasa si starea de sanatate orala precara duc la cresterea riscului de boile cardiace.
Exista din ce in ce mai multe dovezi ce atesta faptul ca asocierea consumului de alimente nesanatoase cu o stare precara a sanatatii orale rezulta in cresterea riscului de a dezvolta boli cardiovasculare.
Deaceea consumul de zahar, ce se gaseste in majoritatea bauturilor racoritoare, ar trebui sa fie mult mai scazut si mai putin frecvent.
Consumul unor cantitati mari de zahar pot duce la baoala parodontala atunci cand este asociat cu igiena orala deficitara. Suportul osos din jurul dintelui poate fi deasemenea distrus. Infectia cronica datorata bolii parodontale poate produce un raspuns inflamator ce poate duce la boli cardiace.
Niveluri mari ale sarurilor si ale grasimilor combinate cu continutul ridicat de zahar din mancarea nesanatoasa face ca aceste alimente sa nu aiba nici o valoare nutritionala reala. Intr-o lume ideala, oamenii ar trebui sa renunte total la alimentele de acest gen. Problema a iesit la suprafata odata cu interzicerea zaharului in New York. In alte orase si tari din lume nu exista insa nimic sa descurajeze consumul de bauturi carbogazoase si de junk food.
Este esential sa ne asiguram ca oamenii sunt bine informati cu privire la efectele daunatoare ale unei diete nesanatoase. In acest fel mai multi oameni vor face un efort sa evite aceste alimente.