+40 (730) 316 748 + 40 (770) 282 915

Important de stiut

Adulti peste 60 de ani

Sănătatea orală condiționează sănătatea generală

Menținerea unor obiceiuri favorabile sănătății orale este foarte importantă deoarece bacteriile din cavitatea bucală afectează atât dinții și gingia dar în același timp se pot asocia cu afecțiuni sistemice importante.Cercetările recente în domeniu au demonstrat că infecțiile de la nivelul cavității orale se asociază cu boli ale inimii, accidente vasculare cerebrale, diabet, pneumonie și alte boli des întâlnite în rândul populației de vârsta a 3-a.

Sunt necesare doar câteva obiceiuri simple cum ar fi periajul și folosirea aței dentare zilnic, vizitele de control la medicul stomatolog și alimentația corectă pentru a menține o sănătate orală satisfăcătoare.

1

Legătura între medicamente și cariile dentare

Probabil vă întrebați de ce în ultimul timp v-au apărut mai multe carii dentare decât în perioada vărstei mijlocii.O cauză ar fi că o data cu  înaintarea în vârstă apare sindromul de gură uscată (xerostomie) care este determinat  de medicația dvs. Acest sindrom reprezintă un  efect advers a numeroase medicamente cum ar fi cele pentru hipertensiune arterială, colesterol mărit, astm, anxietate, depresie , antialergice, antialgice , boala Parkinson sau Alzheimer. De aceea este important să spuneți medicului stomatolog despre medicația pe care o folosiți, pentru ca acesta să vă poată da recomandari pentru ameliorarea simptomelor de gură uscată și profilaxia cariilor dentare.

Recomandări pentru ameliorarea simptomelor de gură uscată (xerostomie) :

  • Folosirea de înlocuitori de salivă sub formă de spray , apă de gură comercializate în farmacii
  • Consultarea medicului curant care vă poate prescrie medicamente alternative sau poate micșora doza
  • Consum frecvent de apă. Păstrați mereu la dvs o sticlă cu apă pentru a menține gura hidratată chiar și în cazurile cand nu vă este sete.
  • Folosiți guma de mestecat deoarece masticația acesteea stimulează producția salivară
  • Evitați consumul de alimente sau băuturi care irită mucoasa orală cum ar fi cafeaua, alcoolul, apa carbogazoasă și sucurile cu acidifiate
  • Medicul stomatolog vă poate face aplicații de geluri floururate pe suprafața dinților pentru a crește rezistența la carii
Boala parodontală

Marea majoritate a persoanelor de vârsta a 3-a prezintă semne și simptome de gingivită sau parodontită apariția cărora este determinată de bacteriile din placa bacteriana.Apar semne ca inflamația și tumefierea însoțită de colorația roșie aprinsă a gingiei dar și sângerarea acesteea.Simptomatologia este vagă și nespecifică la început ceea ce nu deranjează individul, care în schimb se alarmează abia în stadiile tardive de evoluție a bolii parodontale.Netratată la timp boala parodontală evoluează cu retracții gingivale și formarea pungilor parodontale în care pătrund particule alimentare și placă bacteriană agravând și mai tare inflamația.În stadiile tardive de parodontopatie are loc o distrucție marcată a țesuturilor de suport a dintelui cum sunt gingia, osul și ligamentele parodontale ceea ce duce la mobilitate accentuată si în final pierderea dintelui.Vestea bună este că prin profilaxie și vizite periodice la medicul stomatolog care vă va face un detartraj și un periaj profesional se poate preveni apariția sau evoluția bolii parodontale.

Cancerul oral

Organizația Mondială a Sănătăți (OMS) a publicat în 2014 un studiu care arată că aproximativ 2000 de decese anuale din Romania sunt cauzate de cancerul oral.Vizita la medicul stomatolog presupune și un diagnostic al leziunilor mucoasei orale.Depistarea la timp în stadiile incipiente, crește șansa de reușită în cazul tratamentului leziunilor maligne.Semnele inițiale care ar trebui să vă îngrijoreze sunt ulcerațiile , petele albe sau roșiatice , leziuni la nivelul buzelor, limbii și mucoasei orale care evoluează mai mult de 2 săptămâni fără tendință de vindecare.

Trebuie să iau antibiotic înainte de intervențiile stomatologice ?

Anunțați medicul stomatolog în cazul în care suferiți de boli ale inimii sau sistemului osteoarticular.Vi s-ar putea părea ceva irelevant și pană la urmă ce ar putea să aibă în comun inima și articulațiile cu dinții, dar anumite tipuri de intervenții stomatologice pot fi urmate de complicații în cazul bolilor  inimii sau articulațiilor.De aceea uneori este necesară antibioterapia în scop profilactic  pentru prevenirea acestora.

Alimentația sănătoasă

2

Puteți preveni apariția cariei dentare alegând să vă alimentați corect și sănătos.Consumați frecvent fructe , legume, cereale integrale, produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi , carne de pasăre și pește.Limitați consumul de produse procesate cu conținut crescut de zahăr deoarece acestea cresc riscul de apariție a cariei și duc la obezitate.De asemenea limitați consumul de alcool, acesta fiind un factor de risc de apariție a cancerului oral.

Dacă aveți dinți lipsă este recomandat să îi înlocuiți.O dantura completă vă ajută prin masticație corectă și facilă să beneficiați de alimente delicioase și nutritive cum ar fi carnea, fasolea , cerealele, fructele și legumele. O proteză totală care și-a pierdut în timp adaptarea determină alegerea alimentelor mai moi, mai ușor de mestecat care însă sunt mai puțin nutritive și mai puțin benefice sănătății orale.

Multe medicamente modifică senzațiile gustative deci preferințele alimentare sau apetitul.În acest caz nu uitați să menționați schimbările survenite la următorul consult la medicul care v-a prescris medicamentul sau medicul stomatolog.

Suplimentele pe bază de calciu: benefice sau nu pentru inimă ?

Calciul este un oligoelement foarte important pentru sănătatea noastră.Acesta este necesar și mai mult o data cu înaintarea în vârstă pentru a preveni osteoporoza.Această afecțiune poate afecta și oasele maxilare și duce la creșterea mobilității dentare urmată de pierderea dinților.

Un studiu recent a demonstrat că persoanele care obțin calciul predominant din suplimentele pe baza acestuia au risc de două ori mai mare de a face infarct spre deosebire de cei care nu consumă astfel de suplimente.

Este recomandat ca aportul de calciu să se facă doar din produse naturale evitând suplimentele.Necesarul de 1000 mg de calciu pe zi se poate lua din produsele lactate cu conținut scăzut de grăsimi, iaurturi și branzeturi, acestea conținând și alți nutrienți care contribuie la formarea osoasă.În cazul în care preferați legume, consumați broccoli, varză kale sau sfeclă elvețiană, care au un conținut crescut de calciu.

Pe lângă calciu este foarte important aportul de fosfor, aceste elemente constituind structura minerală majoritară a dintelui.La fel de importantă este și vitamina D care facilitează absorbția, transportul si depozitarea calciului în oase.

Adultii intre 40 și 60 de ani

Stiati ca…

…un adult intre 20 și 60 de ani are în medie trei sau mai mulți diti lipsa? Dacă și dumneavoastră aveți aceasta problema exista numeroase cai prin care o puteți remedia. Vorbiți cu dentistul pentru mai multe informații detaliate.

Dinții sensibili

Mancatul inghetatei sau bautul cafelei sunt experiențe dureroase pentru dvs? Curatarea interdentara sau periajul va provoaca discomfort? Dacă da, exista câteva cauze posibile.

Possible causes include:

  • Cariile
  • Fracturile dentare
  • Obturatii vechi
  • Boli ale gingiilor
  • Eroziuni ale smaltului
  • Radacini expuse

Un dinte sănătos este acoperit la suprafața de un strat protector de smalt ce începe chiar deasupra gingiei. Sub gingie, dintele este acoperit de un strat fin de cement. Sub smalt și cement se afla dentina. Dentina este mai puțin densa în comparație cu smaltul și cementul și conține microtubului ce gazduiesc fiecare câte o terminatie nervoasă. Atunci când dentina este expusa din cauza pierderii smaltului sau cementului de deasupra, terminatia nervoasă este excitata de stimulii din cavitatea bucala: alimente sau lichide reci/calde, lipicioase sau acide iar pacientul acuza dureri ascuțite ce se remit în câteva secunde.

Dinții sensibili pot fi tratați. Tratamentul depinde de cauza hipersensibilitatii. Optiunile de tratament sunt:

  • Pasta de dinți desensibilizanta. Continutul acestei paste blochează transmiterea excitatiei către fibra nervoasă din dentina prin obliterarea microcanaliculelor cu ajutorul unor saruri speciale. Are nevoie de câteva aplicari cu rezultate bune.
  • Gelurile cu fluor. Sunt aplicate în cabinet. Pe lângă reducerea sensibiliatii intaresc și smaltul.
  • Coroanele sau obturatiile. Pot corecta morfologia unui dinte atunci când aceasta a fost afectată iar nervul este iritat, Acest lucru se întâmpla în fracturi sau carii.
  • Grefe gingivale. Daca gingia s-a retras de pe dinte, aceasta procedura poate ajuta ca dintele să fie din nou protejat de către gingie.
  • Obturatiile de canal. Dacă sensibilitatea dentinara este severa și nu poate fi tratata prin alte mijloace mai conservative, dentistul dvs poate recomanda aceasta procedura pentru a scapa de senzația dureroasa.

Igiena orala corect efectuata zilnic este elementul cheie care ne ferește de hipersensibilitatea dentinara.

Implanturile dentare

If you are self-conscious because you have missing teeth, wear dentures that are uncomfortable or don’t want to have good tooth structure removed to make a bridge, talk to your dentist to see if dental implants are an option for you.

Implanturile dentare sunt o modalitate eficienta și populara de inlocuire a dintilor lipsa. Sunt ideale pentru a reda frumusețea zambetului dvs. Implanturile fac parte din categoria celor mai mari descoperiri în medicina din ultimii 40 de ani. Sunt realizate din titan sau alte materiale biocompatibile cu corpul uman. Sunt introduse în osul maxilar sau mandibula în urma unei mici operatii. După vindecare, sunt folosite pentru a menține puntea ce a fost special conceputa pe cazul clinic în discuție.

Cele mai importante trei etape sunt:

  • Implantul este introdus în os în urma unei interventii chirurgicale. Poate fi recomandat ca în zilele următoare dieta să fie lichida sau de consistenta semi-lichida.
  • Osul din jurul implantului se vindeca și realizeaza osteointegrarea implantului. Prin procesul de osteointegrare, osul se vindeca în jurul implantului. Este nevoie minimum câteva luni de așteptare înainte ca puntea sau coroana să fie puse pe implant.
  • Finalizarea tratamentului. În cazul unui singur dinte lipsa, o coroana special conceputa va fi suficienta pentru închiderea spațiului. În cazul în care lipsesc mai mulți dinți, se confectioneaza o punte. În perioada de așteptare pentru puntea de lunga durata veți avea în loc o punte provizorie pentru a va putea desfasura activitățile obișnuite ca în mod normal.

Indicatia de implant se stabileste în urma unui consult de specialitate. Este recomandat sa fiți sănătos din punct de vedere clinic. Pentru aceasta, poate fi nevoie de un acord de la medicul de familie. Diabetul zaharat sau leucemia interfera în procesul de vindecare a osului și de aceea nu sunt indicate la pacienții cu astfel de afectiuni.

Albirea dentara: 5 lucruri pe care este bine sa le știți pentru a avea un zâmbet de invidiat

Cei mai importanti aliati ai unui zâmbet perfect sunt periajul și utilizarea zilnica a atei dentare. Dacă totuși sunteți nemultumit în legătura cu culoarea pe care dinții dvs o au, puteți apela la o tehnica de albire dentara.

Cele mai frecvente 5 întrebări despre procesul de albire

De ce își schimba culoarea dinții mei?

În timp, dinții își schimba culoarea din mai multe cauze:

Alimentele consumate: pigmentii puternici din cafea, ceai, vin roșu se pot depune pe smalt și îl coloreaza.

Fumatul: elementele chimice din fumul de țigara duc la formarea accentuata a tartrului care este în mod natural închis la culoare. Deasemenea, nicotina se oxideaza în prezenta aerului din gura și formeaza o pulicula alb galbui inestetica.

Vârsta: sub stratul dur exterior al dintelui (smaltul) se afla dentina. Cu cât smaltul este mai erodat și mai subtire, cu atât transpare mai mult dentina galbena de dedesubt.

Trauma: dacă ați suferit o agresiune ce implica lovirea dintilor este posibil ca în timp să se modifice la culoare ca răspuns la trauma.

Medicatia: dobandirea culorii mai inchise se poate datora medicamentelor antihistaminice, antipsihotice, antihipertensive, chemoterapiei zonei cefacice sau expunerii la Tetraciclina sau Doxiciclina în perioada de formare a dintilor (în uter sau în perioada copilariei).

Cum funcționează albirea?

Este un proces simplu: produsele de albire a dintilor contin un decolorant (peroxid de hidrogen sau peroxid de carbamida) ce rup în paticule mai mici petele colorate. Astfel, dinții dvs vor fi mai albi și mai stralucitori.

Toți dinții pot fi albiti?

Nu, de aceea este important sa vorbiți cu dentistul dvs înainte de a va decide sa va albiti dinții. Dinții galbeni sunt candidatii ideali pentru albire, cei cu tenta maro au prognostic rezervat iar cei cu tonuri de gri nu se vor albi deloc. Albirea nu poate fi făcută pe coroane, punti, fatete sau obturatii. Deasemenea, coloratiile medicamentoase sau traumatice nu se pot indeparta prin albire.

Care sunt modalitatile prin care pot sa obțin dinți mai albi?

Pastele de dinți cu efect de albire: contin elemente abrazive care îndepărtează petele de la suprafața dintilor. Au eficacitate medie.

Albirea în cabinetul dentar: o substanta specială este aplicata pe dinți ce este activata de o lampa dedicata. Este nevoie de o singura sedinta.

Albirea pentru acasă: dentistul dvs vă va da pentru acasă un gel de albire împreuna cu gutiera special conceputa pentru dvs. Concentratia gelului este mai mica decât cea folosită în cabinetul de medicina dentara.


Exista efecte secundare?

Unii pacienți pot avea sensibilitate dentara. Peroxidul de hidrogen din substanta de albire poate ajunge prin smalt pana la dentina și irita temporar pulpa dentara. Excesul de substante de albire pot fi nocive pentru dinte sau gingii, așa ca este indicat sa respectati întocmai instrucțiunile mediclui.

Trebuie să iau antibiotic înainte de intervențiile stomatologice ?

Anunțați medicul stomatolog în cazul în care suferiți de boli ale inimii sau sistemului osteoarticular.Vi s-ar putea părea ceva irelevant și pană la urmă ce ar putea să aibă în comun inima și articulațiile cu dinții, dar anumite tipuri de intervenții stomatologice pot fi urmate de complicații în cazul bolilor  inimii sau articulațiilor.De aceea uneori este necesară antibioterapia în scop profilactic  pentru prevenirea acestora.

Alimentația sănătoasă

2

Puteți preveni apariția cariei dentare alegând să vă alimentați corect și sănătos.Consumați frecvent fructe , legume, cereale integrale, produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi , carne de pasăre și pește.Limitați consumul de produse procesate cu conținut crescut de zahăr deoarece acestea cresc riscul de apariție a cariei și duc la obezitate.De asemenea limitați consumul de alcool, acesta fiind un factor de risc de apariție a cancerului oral.

Dacă aveți dinți lipsă este recomandat să îi înlocuiți.O dantura completă vă ajută prin masticație corectă și facilă să beneficiați de alimente delicioase și nutritive cum ar fi carnea, fasolea , cerealele, fructele și legumele. O proteză totală care și-a pierdut în timp adaptarea determină alegerea alimentelor mai moi, mai ușor de mestecat care însă sunt mai puțin nutritive și mai puțin benefice sănătății orale.

Multe medicamente modifică senzațiile gustative deci preferințele alimentare sau apetitul.În acest caz nu uitați să menționați schimbările survenite la următorul consult la medicul care v-a prescris medicamentul sau medicul stomatolog.

Suplimentele pe bază de calciu: benefice sau nu pentru inimă ?

Calciul este un oligoelement foarte important pentru sănătatea noastră.Acesta este necesar și mai mult o data cu înaintarea în vârstă pentru a preveni osteoporoza.Această afecțiune poate afecta și oasele maxilare și duce la creșterea mobilității dentare urmată de pierderea dinților.

Un studiu recent a demonstrat că persoanele care obțin calciul predominant din suplimentele pe baza acestuia au risc de două ori mai mare de a face infarct spre deosebire de cei care nu consumă astfel de suplimente.

Este recomandat ca aportul de calciu să se facă doar din produse naturale evitând suplimentele.Necesarul de 1000 mg de calciu pe zi se poate lua din produsele lactate cu conținut scăzut de grăsimi, iaurturi și branzeturi, acestea conținând și alți nutrienți care contribuie la formarea osoasă.În cazul în care preferați legume, consumați broccoli, varză kale sau sfeclă elvețiană, care au un conținut crescut de calciu.

Pe lângă calciu este foarte important aportul de fosfor, aceste elemente constituind structura minerală majoritară a dintelui.La fel de importantă este și vitamina D care facilitează absorbția, transportul si depozitarea calciului în oase.

Adultii sub 40 de ani

Afecțiunile dentare pot fi prevenite

Nu mai sunteți nevoiți să trăiți cu sensibilitatea dentară. O igienă orală corectă asociată cu ajutorul oferit de medicul dentist vă poate ajuta.

Unele persoane consideră că doar la vârsta copilăriei poate sa apară caria dentară, dar știți ce risc poate avea aceasta asupra sănătății dumneavoastră? Afecțiunile dentare netratate pot duce la infecții , afecțiuni ale osului sau ale nervului sau pierderea dintelui. Infecțiile dentare netrate se pot extinde in alte zone ale organismului, și, în situații mai rare , se pot agrava ducând chiar la pierderea vieții.

Puteți practica stomatologia preventivă adoptând aceste obiceiuri sănătoase :

  • Perierea dinților de două ori pe zi
  • Folosirea aței dentare o dată pe zi
  • Dietă alimentară echilibrată si limitarea gustărilor dintre mese
  • Vizite repetate la medicul stomatolog.

Urmărind aceste sfaturi, puteți diminua riscul apariției cariilor dentare.

Sensibilitatea dentară

Consumul de înghețată sau cafeaua fierbinte reprezintă o experiență dureroasă pentru dumneavoastră? Gândul la periajul dentar sau la folosirea aței dentare vă înspăimântă? Dacă da, dinții dumneavoastră prezintă sensibilitate dentară.

Cauzele posibile ale sensibilității dentare sunt:

  • Cariile dentare
  • Fracturile dentare
  • Obturații vechi
  • Afecțiuni ale gingiei
  • Uzura smațului
  • Retracția gingivală cu expunerea rădăcinilor dentare.

În cazul unor dinți sănătoși, un strat de smalț protejează coroana dinților, iar un strat de cement protejează rădăcina dentară. Sub smalț și cement se găsește dentina.

Dentina este mai puțin dură comparativ cu smalțul si cementul  și conține tubulii dentinari ( sau canaliculii dentinari). Când stratul protector, reprezentat de smalț sau de cement, se pierde aceste canalicule dentinare permit factorilor de agresiune termică ( rece,cald), acizilor și alimentelor lipicioase să afecteze nervul si celule aflate în interiorul dintelui. Dentina mai poate fi expusă în caz de retracție gingivală. Rezultatul acestor modificări este reprezentat de sensibilitatea dentară.

Sensibilitatea dentară poate fi tratată. Tipul tratamentului depinde de cauza care a dus la apariția acesteia. Medicul stomatolog vă poate recomanda unul din următoarele tratamente:

  • Pasta de dinți desensibilizantă : aceasta conține ingrediente specifice ce împiedică transmiterea agresiunilor către pulpa dentară și necesită de obicei mai multe aplicații până apare reducerea sensibilității.
  • Gelul de fluorizare : se aplică în cabinetul dentar, îmbunătățește calitatea smalțului și reduce sensibilitatea dentară.
  • O coroană sau o incrustație : atunci când sensibilitatea se datorează unei carii sau fracturi dentare.
  • Corecția chirurgicală a inserției gingivale, în cazul retracțiilor gingivale.
  • Tratamentul de canal : atunci când sensibilitatea dentară este severă.

Igiena orală corectă este cheia prevenției sensibilității dentare. Întrebați medicul dentist despre corectitudinea metodei dumneavoastră de periaj zilnic și despre sensibilitatea dentară.

Fumatul si tutunul

Se știe că fumatul este dăunător pentru sănătatea individului, deci nu este nicio surpriză că țigaretele și mestecatul tutunului sunt de asemenea dăunătoare și pentru sănătatea orală. Acestea pot cauza o respirație urât mirositoare și asta reprezintă doar începutul.

Alte manifestări orale ale fumatului și consumului de tutun sunt:

  • Petele dentare și limba saburală
  • Modificarea gustului și a mirosului
  • Vindecarea întârziată după o extracție dentară sau după altă intervenție chirurgicală
  • Îngreunarea corecției problemelor dentare legate de estetică
  • Afecțiuni ale gingiei
  • Cancerul oral.

Renunțarea la fumat reprezintă singura soluție pentru a reduce riscul apariției acestor complicații. Dependența dată de nicotină, care se găsește în mod normal în țigarete, poate face dificilă această renunțare. Este important să ai un plan și un suport moral pentru a putea realiza acest lucru. Puteți scrie pe o foaie motivele care v-au făcut să luați decizia de a renunța la tutun. Sportul, guma de mestecat și găsirea unor activități care să vă țină mereu ocupat, pot fi de un real ajutor. În ceea ce privește medicamentele disponibile pentru renunțarea la fumat, consultați-vă cu medicul dumneavoastră pentru a vedea dacă vă sunt de folos.

În ianuarie 2014, Statele Unite au sărbătorit a 50-a aniversare a primului studiu realizat de un chirurg generalist privind efectul fumatului asupra sănătății. Mai mult de 20 de milioane de americani au murit din cauza fumatului din anul 1964, când a avut loc studiul,  și până în 2014, potrivit Departamentului American al Sănătății și Serviciilor Umane. Majoritatea acestor decese a fost reprezentată de fumători activi, dar 2.5 milioane de decese au fost reprentate de fumători pasivi.

Periajul dentar

Periajul dentar reprezintă o parte foarte importantă din grija față de sănătatea orală. Pentru o gură sănătoasă și un zâmbet frumos, American Dental Asociassion recomandă :

  • Periajul dentar de două ori pe zi. Mărimea și forma periuței dentare trebuie aleasă în funcție de fiecare individ pentru a vă putea permite sa ajungeți ușor în toate zonele cavității orale.
  • Înlocuirea periuței dentare la 3 sau 4 luni sau chiar mai devreme dacă aceasta prezintă semne de uzură. O periuță uzată nu o să mai fie la fel de eficientă.
  • Folosirea unei paste dentare cu conținut de fluor.

Tehnica de periaj corectă :

  • Plasarea periuței dentare la un unghi de 45 de grade față de gingie.
  • Deplasați periuța ușor cu mișcări scurte și repetate.
  • Periați fețele externe si interne ale dinților și suprafețele ocluzale.
  • Pentru a curăța fețele interne ale dinților frontali, plasați periuța într-o poziție verticală si faceți câteva mișcări sus – jos.
  • Periați și limba pentru a îndepărta bacteriile și pentru a menține o respirație frumos mirositoare.

Periajul dentar reprezintă doar o parte din grija zilnică pentru igiena orală. Alături de periaj, trebuie să:

  • Folosiți ața dentară pentru a îndepărta bacteriile din zonele interproximale unde periuța de dinți nu poate ajunge.
  • Dietă alimentară echilibrată și limitarea gustărilor între mese.
  • Visite regulate la medicul dentist pentru o examinare orală si o igienizare profesională.

Sfătuiți-vă cu medicul dentist pentru a vedea ce produse sunt cele mai eficiente pentru dumneavoastră.

Adolescenti

Obiceiuri de urmat pentru un zambet sanatos:

Zambetul tau este primul lucru pe care o persoana il vede la tine. De aceea este foarte important sa ai grija de el. Cariile nu apar doar la copiii mici, ele pot sa apara la orice varsta. Cand consumi alimente dulci, sucuri acidulate, bauturi energizante, te supui riscului de aparitie a cariilor si a bolii parodontale. Fii istet! Intotdeauna periaza-ti dintii de doua ori pe zi pentru doua minute si foloseste ata dentara o data pe zi.

– Periaza-ti intotdeauna dintii de doua ori pe zi, timp de doua minute, cu pasta de dinti cu fluor

– Foloseste ata dentara o data pe zi.

– Evita gustarile dulci.

– Poarta o gutiera atunci cand practici sporturi de contact.

– Nu fuma.

– Nu iti face piercing-uri in buze, limba, obraji.

– Mergi la dentist. Vizitele regulate la dentist o sa iti asigure sanatatea orala pe toate durata vietii.

Aparatele ortodontice

Aparatele ortodontice sunt utilizate in tratamentul “ocluziei necorespunzatoare” sau malocluziei (dinti care sunt strambi sau inghesuiti). In anumite cazuri dintii pot fi drepti, dar cele doua arcade dentare ( superioara si inferioara ) nu se intalnesc corect. Aceste probleme pot fi mostenite sau pot fi cauzate de accidente, pierderea precoce sau intarziata a dintilor de lapte, sugerea degetului.

Daca ai ocluzie dentara anormala, medicul dentist iti va recomanda tratamentul ortodontic pentru a rezolva aceste probleme si pentru a obtine un zambet frumos. Corectand problema poate crea un zambet frumos, dar mai important, acest tratament garanteaza si o gura mai sanatoasa. A nu interveni asupra acestor probleme de ocluzie poate duce la multe afectiuni precum:

  • Caria dentara
  • Boala parodontala
  • Pierderea dintilor
  • Probleme de vorbire si de masticatie
  • Uzarea anormala a smaltului dentar
  • Probleme ale articulatiei temporo-mandibulare

Indreptarea dintilor se poate face in diferite feluri. Tipul tratamentului ortodontic pe care il vei urma va depinde de preferintele tale si de optiunile oferite de medicul ortodont. Aparatele ortodontice traditionale functioneaza aplicand presiune. In mod obisnuit este alcatuit de bracket-uri mici cimentate pe dinti, conectate cu o sarma ce este stransa periodic de medicul dentist sau ortodont pentru a alinia treptat dintii si cele doau maxilare. Bracket-urile pot fi din metal sau la culoarea dintelui. In unele cazuri acestea sunt aplicate in spatele dintilor. Aparatele mobile sunt inca o optiune in tratamentul problemelor ortodontice.

Tratamentul ortodontic poate fi realizat fie de dentistul tau, fie de un medic ortodont care este un dentist specializat in diagnosticul, preventia si tratamentul disarmoniilor deto-faciale. Va depinde de experienta ortodontica a medicului tau si de severitatea afectiunii.

Avand in vedere ca ocluzia modificata devine observabila intre varstele de 6 si 12 ani, tratamentul ortodontic incepe adesea intre varstele de 8 si 14 ani. Tratamentul ce incepe cat copilul este inca in perioada de crestere produce cele mai bune rezultate. Asta nu inseamna ca adultii nu pot avea aparat ortodontic; dintii sanatosi pot fi redresati ortodontic la orice varsta.

Planul de tratament va fi diferit in functie de situatia ta, dar in general va dura inre 1 si 3 ani. Acesta este urmat de o perioada de purtare a unui retainer care va mentine dintii in noua pozitie. Astazi aparatele ortodontice sunt mai comfortabile decat oricand. Materiale noi aplica o forta constanta, blanda pentru a muta dintii si de obicei sunt necesare mai putine ajustari.

In timpul tratamentului e important sa mentii o dieta echilibrata pentru sanatatea dintilor tai. Desigur ca o dieta sanatoasa este intotdeauna importanta, dar sa mananci multe alimente dulci poate duce la aparitia depunerilor de placa in jurul bracket-urilor ce pot pata sau deteriora permanent dintii. Este de asemenea o idee buna sa eviti alimente ca floricelele de porumb, porumbul fiert, guma de mestecat, merele intregi si alte alimente lipicioase. Intreaba-ti dentistul ce alte alimente sa eviti in timpul tratamentului. Nu toti ne nastem cu zambete frumoase dar cu o buna igiena orala si putin ajutor din partea medicului ortodont poti obtine un zambet frumos si sanatos.

Respiratie urat mirositoare: 6 Cauze (si 7 remedii)

Respiratia urat mirositoare poate sa apara oricand. Daca ti s-a intamplat vreodata sa nu ai respiratia chiar atat de proaspata afla ca nu esti singur. Studiile arata ca 50 % din adulti au avut respiratie urat mirositoare sau halitoza la un moment dat in vietile lor.

Ce poate cauza respiratia urat mirositoare?

Sunt mai multe motive din cauza carora poti avea respiratie de dinozaur. In timp ce unele cauze sunt inofensive altele pot fi un semn al unor afectiuni mai grave.

Bacteriile.

Halitoza poate aparea in orice moment multumita sutelor de tipuri de bacterii ce se afla in mod natural in gura. Gura ta actioneaza ca un incubator natural ce permite bacteriilor sa se dezvolte. Cand mananci bacteriile se hranesc din resturile alimentare ramase in gura si produc anumite produse de metabolism care miros urat.

Gura uscata.

Ai senzatie de uscaciune? Este posibil ca gura ta sa nu aiba suficienta saliva. Saliva e importanta deoarece curata continuu cavitatea orala. Daca nu ai suficienta gura ta nu va mai fi curatata asa cum trebuie. Gura uscata poate fi cauzata de anumite medicamente, probleme ale glandelor salivare sau pur si simplu de respiratia pe gura.

Afectiuni ale gingiilor.

Respiratia neplacuta care nu poate fi eliminata si prezenta constanta a unui gust rau pot fi semnele unor afectiuni parodontale avansate cauzate de placa bacteriana.

Anumite alimente.

Usturoi, ceapa, cafea… Lista alimentelor ce pot cauza respiratia neplacuta este lunga si ceea ce mananci va afecta aerul pe care il expiri.

Fumatul si tutunul.

Fumatul iti pateaza dintii, da respiratiei tale un miros neplacut si te predispune la multe afectiuni grave de sanatate. Tutunul iti reduce abilitatea de a simtii gustul si irita gingiile. Utilizatorii de tutun sunt mai predispusi la afectiuni parodontale. Avand in vedere ca fumatul iti altereaza si mirosul, fumatorii nu sunt constienti ca au respiratie neplacuta.

Unele afectiuni medicale.

Infectii ale gurii pot cauza halitoza. Daca dentistul tau a eliminat toate celelalte cauze ale respiratiei neplacute si daca ai o igiena orala corespunzatoare este posibil sa ai o alta problema de sanatate precum: sinuzita, refluxul gastric, diabet, boli ale ficatului sau ale rinichilor. In acest caz trebuie sa consultati un medic specialist.

Cum pot tine departe respiratia neplacuta?

Periajul dentar si ata dentara.

Periaza-ti dintii de doua ori pe zi si curata-te intre dinti cu ata denara odata pe zi pentru a elimina placa bacteriana ce cauzeaza respiratia urat mirositoare.

Ai grija si de limba ta.

Nu uita de limba atunci cand ai grija de dintii tai. Pe limba sunt mare majoritate a bacteriilor ce dau respiratia neplacuta. Periaza-ti limba pentru a le elimina.

Apa de gura.

Apele de gura ce se comercializeaza fara reteta pot ajuta la eliminarea bacteriilor si la neutralizarea mirosurilor neplacute. Este doar o solutie temporara insa.

Curata-ti protezele mobile.

Daca esti purtator de proteze mobile, scoate-le din gura noaptea si curata-le bine inainte sa le folosesti din nou ziua urmatoare

Asigura-te ca ai destula saliva.

Pentru a-ti creste fluxul salivar incearca sa mananci alimente sanatoase care necesita sa le mesteci riguros precum merele sau morcovii. Poti incerca deasemenea sa mesteci guma fara zahar sau sa sugi bomboane fara zahar. Dentistul tau iti poate recomanda si saliva artificiala.

Lasa-te de fumat.

Renuntarea la acest obicei periculos este benefica pentru organismul tau in multe feluri. Nu numai ca vei avea o respiratie mai placuta, vei avea o mai buna calitate a vietii.

Mergi regulat la dentist.

Daca esti preocupat de respiratia ta, fa-ti o programare la dentist. Controalele regulate ii permit medicului tau sa depisteze potentiale probleme cum ar fi gingivite, xerostomie si sa le opreasca inainte de a se agrava.

Gutierele de sport

4

Imagineaza-ti cum ar fi daca dintr-o data ti-ai pierde unul sau doi dinti frontali. Zambetul, vorbirea, masticatia, totul va fi brusc afectat.

Gutierele ajuta la amortizarea loviturilor minimizand riscul de fracturare a dintilor si de lezare a buzelor, limbii si a maxilarelor. In general acestea acopera dintii superiori si sunt o metoda buna de protejare a tesuturiloe moi precum limba, buzele si obrajii. A stii cum sa previi asemenea rani este cu atat mai importanta daca participi la activitati sportive organizate sau alte activitati de recreere.

Cand vine vorba de protejarea gurii, gutierele de sport sunt un articol estential din echipamentul sportiv si ar trebui sa faca parte din aceste inca de la varste fragede. Studiile arata ca atletii sunt de 60 de ori mai predispusi sa sufere accidente la dinti daca nu poarta gutierele de sport. In timp ce sporturile de contact precum boxul sunt mai periculoase pentru gura, esti predispus la accidente ale dintilor si in alte sporturi precum gimnastica sau patinaj.

Exista trei tipuri de gutiere:

  • Gutiere speciale. Acestea sunt facute de dentistul tau special pentru tine. Sunt mai scumpe decat celelalte, dar sunt bine adaptate si ofera un comfort mai mare.
  • Gutiere standard. Acestea sunt ieftine si vin preformate si gata de purtare. Din nefericire nu se adapteaza foarte bine. Pot fi voluminoase si pot ingreuna respiratia si vorbirea.
  • “Fierbe si musca”. Acestea pot fi cumparate la orice magazin cu articole sportive si ofera o adaptare superioara celor standard. Sunt mai intai inmuiate in apa (fiarta), apoi sunt inserate in gura unde se adapteaza formei dintilor.

Cea mai buna gutiera este cea pe care medicul dentist a realizat-o special pentru tine. In orice caz, daca nu iti permiti o astfel de gutiera realizata special ar trebui totusi sa porti una standard sau una de tip “fierbe si musca”. Daca porti aparat ortodontic dintii inferiori medicul dentist iti poate recomanda o protectie si pentru acei dinti.

O gutiera de sport bine adaptata este cu atat mai importanta pentru cei care poarta aparate ortodontice sau care au punti denare. O lovitura la fata poate deteriora bracket-rile sau alte accesorii ortodontice fixe. Deasemenea gutiera intervine intre brcket-uri si buze sau obraji limitand astfel ranirea tesuturilor moi. Discuta cu ortodontul tau despre alegerea unei gutiere care iti va asigura cea mai buna protectie. Daca ai un retainer sau alt dispozitiv mobilizabil nu il purta in timpul sporturilor de contact.

Sfaturi pentru ingrijirea si intretinerea gutierei tale:

  • Clateste inainte si dupa fiecare utilizare sau spala gutiera cu periuta si cu pasta de dinti.
  • Ocazional curata gutiera cu apa rece si sapun.
  • Transporta gutiera intr-un recipient rigid cu gauri de aerisire.
  • Nu lasa niciodata gutiera la soare sau in apa fierbinte.
  • Verifica pentru urme de uzura sau deteriorare.

Copii si nou nascuti

Cum să păstrați starea de sănătate a dinților copilului dvs

Menținerea unei igiene orale bune începând cu erupția primilor dinți reprezintă o protecție pentru dentiția copilului pentru mulți ani înainte.La naștere cei 20 de dinți de lapte sunt deja formați în interiorul oaselor maxilare.O data cu erupția primilor dinți la vârsta de 6 luni se schițează primele relații spațiale intermaxilare și interdentare foarte impoartante și pentru evoluția ulterioara a dinților permanenți.

Asociația Americană de Stomatologie (ADA) recomandă să mergeți cu copilul dvs în vizită la stomatolog nu mai târziu de împlinirea vârstei de 1 an.

Recomandări pentru igiena orală a copilului dvs

  • Începeți igienizarea cavității bucale a copilului în primele zile de la naștere prin ștergerea gingiei cu o meșă de tifon umezită înfășurată pe deget.Caria poate apărea la scurt timp de la erupția dinților în dependență de mai mulți factori.Primii care erup sunt incisivii centrali superiori și inferiori care apar la vârsta de 6 luni dar există și variații de la caz la caz, putând erupe abia la 12 – 14 luni.
  • Efectuați periajul zilnic, de două ori pe zi, cu ajutorul unei periuțe de dimensiuni mici, folosind o cantitate redusă de pastă.Continuați această procedură până când copilul învață să se spele desinestătător.Folosiți ața dentară atunci când dinții stabilesc puncte de contact interdentar.
  • Până la vărsta de 3 ani folosiți pentru periaj pastă cu fluor, cantitatea fiind aproximativ cât mărimea unui bob de orez.Este important periajul de dimineață dar mai ales cel de seară.Supravegheați copilul pentru ca acesta să foloseasca cantitatea indicată de pastă.
  • Pentru copii cu vârsta cuprinsă între 3 și 6 ani, cantitatea de pastă este cât mărimea unui bob de mazăre.Supravegheați copilul ca și ma sus menționat și reamintiți-i să nu înghită pasta.
Începeți igienizarea cavității orale a micuților la timpul potrivit

Riscul apariției cariei dentare apare odată cu erupția primilor dinți la vârsta de 6 luni.În cazurile în care acestea apar si evoluează agresiv se descrie sindromul de ‘’carie de biberon’’.Cel mai frecvent sunt afectați dinții frontali superiori dar pot fi interesați și ceilalți dinți.Acest tipar de evoluție carioasă duce cel mai frecvent la extracția dinților și perturbarea dezvoltării normale a dinților permanenți și a oaselor maxilare.

Vestea bună este că se poate preveni apariția cariilor.Pănă la vârsta de 3 ani copii prezintă de obicei 20 de dinți de lapte.O dată cu creșterea copilului are loc și dezvoltarea oaselor maxilare care se vor remodela continuu pentru a permite dezvoltarea și evoluția dinților permanenți.

Simptomatologia asociată erupției dentare (Teething-ul)

Erupția dentară pe grupe de dinți

eruptie dentara

Erupția dinților temporari poate provoca agitație, insomnie, iritabilitate, pierderea poftei de mâncare și salivație abundentă.Să știți că diareea, febra și erupțiile cutanate nu fac parte din simptomatologia normală asociată erupției.În cazul în care apar astfel de manifestări adresați-vă medicului pediatru.

Prima vizită la stomatolog

Dupa cum am menționat programați prima vizită la medicul stomatolog nu mai tarziu de 6 luni după ce a erupt primul dinte.Nu așteptați să ajungeți la o urgență medicală sau până când copilul va începe școala.

Prima vizită la medicul stomatolog este foarte importantă atât din punct de vedere medical, medicul făcând o anliză a dezvoltării oaselor maxilare și erupției normale a dinților, cât și emotiv pentru copil.Prima vizită trebuie să se petreaca într-o atmosferă relaxantă care să-i dea copilului o stare de comfort.

Recomandări pentru prima vizită

  • Programați-vă la control în primele ore ale dimineței, când copilul este odihnit și mai cooperant.
  • Eliminați emoțiile negative și starea de frică, copilul poate simți aceste schimbări în dvs și va avea și el la rândul său o stare de neliniște.
  • Nu încercați să speriați copilul cu faptul că îl veți duce la medicul stomatolog în caz că este neascultător.Va înțelege acest gest ca pe o pedeapsă, ceea ce nu este benefic pe viitor.
  • Nu încercați să convingeți copilul să meargă la stomatolog promițându-i ceva în schimb.Trebuie sa-i explicați că este un lucru necesar care trebuie făcut de bunăvoie.
  • Discutați din timp cu copilul despre eventualele temeri pe care le are în legătură cu vizita la medicul stomatolog.

Ce trebuie să facă medicul stomatolog în timpul consultației

  • Inspecția cavității orale pentru eventuale leziuni ale mucoasei, carii sau alt tip de patologie.
  • Vă va explica gradul de risc pentru copilul dvs de afectare carioasă.
  • Periajul dinților copilului și instrucțiuni de realizare a igienii orale.
  • Discuții despre eventualele simptome care apar în timpul erupției dinților.
  • Explicarea etapelor de tratament după caz și programarea vizitei următoare.
Fluorul

Fluorul este un element chimic care se găsește în toate sursele naturale de apă cum ar fi în oceane, râuri, lacuri, etc.Fluorul este de asemenea adăugat în sursele de apă de alimentare a populației, în produsele de igienă orală cum ar fi pastele de dinți și apele de gură.Copilul în dezvoltare poate fi supus unui risc mai mare de apariție a  cariei dacă nu realizează un aport adecvat de fluor, deoarece acesta crește rezistența smalțului la atacul carios.Fluorul de asemenea remineralizeaza leziunile carioase incipiente reversibile.Apa îmbuteliata nu conține de obicei fluor, copii care beau apă exclusiv din această sursă  fară a aduga și aportul din apa curentă, sunt dezavantajați din punct de vedere a rezistenței la atacul carios.În caz că nu sunteți sigur că apa curentă cu care este aprovizionată locuința dvs conține sau nu fluor, contactați furnizorul pentru a afla.

Discutați cu medicul stomatolog sau pediatru despre sursele de fluor.În cazul în care locuiți într-o zonă în care nu se adaugă fluor la apa curentă, medicii vă pot recomanda anumite suplimente alternative.

Suzeta

Copii mici au obiceiul de a suge degetele sau suzeta, acest reflex fiziologic  le  acordă o stare de comfort.Suzetele care sunt înmuiate în zahăr, miere , sucuri sau alte băuturi îndulcite pot determina o carioactivitate crescută.De asemenea bacteriile responsabile de apariția cariilor, cum ar fi streptococul mutans, pot fi transmise de la mamă la copil, prin intermediul salivei în timpul hrănirii copilului cu lingurița.

Caria de biberon

Puteți preveni apariția cariilor simple, sau formelor mai agresive rapid evolutive precum este “caria de biberon” prin începerea igienizării cavității orale a copilului la câteva zile de la naștere.Îndepărtați placa bacteriana de pe gingia copilului cu ajutorul unei meșe de tifon înfășurată în jurul degetului, mai ales în timpul erupției dinților.Odată cu erupția acestora folosiți o periuța specială ca dimensiune și pastă de dinți de mărimea unui bob de orez.Folosiți doar lapte special sau de sân pentru alăptarea cu biberonul, evitați sucurile sau băuturile îndulcite.

Chiar dacă sunt dinți de lapte, dinții copilului tău sunt importanți și sunt susceptibili pentru caria dentară. Cele mai frecvente în această perioadă sunt cariile de biberon. Copii au nevoie de dinți sănătoși și puternici pentru a putea mânca, vorbi și zâmbi. De asemenea, dentiția temporară poate oferi informații utile despre viitoarea dentiție permanentă.

Ce poate determina apariția cariei de biberon?

Caria de biberon apare  cel mai frecvent la nivelul dinților frontali, dar poate afecta și restul dinților.

Există mai mulți factori ce pot determina apariția cariei de biberon. Cea mai frecventă cauza este reprezentată de consumul prelungit de către bebeluș a lichidelor ce conțin zahăr. Caria de biberon poate să apară atunci cănd bebelușul doarme toată noaptea cu biberonul ce conține lichide cu conținut de zahăr sau atunci când biberonul este folosit pentru a-l calma pe copil, pe perioade mai lungi de timp.

Caria dentară poate să apară și prin transferul bacteriilor cauzatoare din cavitatea orală a mamei în cea a copilului prin intermediul salivei atunci cand mama introduce în gura lingurița cu care hrănește copilul.

Atunci când copilul nu primește o cantitate potrivită de fluor, poate avea un risc crescut pentru apariția cariei dentare. Vestea buna este că putem preveni caria dentară.

Sfaturi pentru a preveni apariția cariei de biberon :

  • Încercați să nu transferați saliva prin utilizarea comună a linguriței. După fiecare masă, curățați gingia copilului cu o compresă curată, umedă.
  • După erupția dinților, realizați periajul dentar cu o periuță adecvată ca dimensiune și cu o cantitate potrivită de pastă de dinți, de dimensiunea unui bob de orez până la vârsta de 3 ani.
  • După vârsta de 3 ani și până la 6 ani, folosiți o cantitate de pastă de dinți de dimensiunea unui bob de mazăre.
  • Supravegheați copilul în timpul periajului până când acesta învață să scuipe și nu să înghită pasta de dinți – de obicei până la vârsta de 6-7 ani.
  • Folosiți doar laptele praf sau laptele de la sânul mamei. Evitați folosirea lichidelor îndulcite cu zahăr.
  • Copii nu trebuie să doarmă cu biberonul în gură.
  • În cazul în care copilul folosește suzeta, aveți grijă să fie curată – nu o înmuiați în zahăr sau miere.
  • Încurajați copilul să bea din pahar începând cu prima lui aniversare.
  • Încurajați obiceiurile alimentare sănătoase.

După erupția primului dinte, programați copilul pentru un consult stomatologic.

Recomandări în caz de urgențe stomatologice
  • În caz de avulsie dentară de cauză traumatică, păstrați dintele în ser fiziologic sau lapte, este interzisă păstrarea dintelui în apa de la robinet.Mergeți urgent la un cabinet stomatologic.
  • În caz de fractură dentară puneți copilul să facă spalături cu apă călduță.Aplicați pe obrazul copilului comprese cu apă rece pentru a contracara apariția tumefacției țesuturilor moi.
  • Atunci când copilul își mușcă limba sau obrazul, ștergeți cu atenție zona și aplicați o compresă rece.
  • În caz de apariție a durerilor dentare, puneți copilul să facă spălături cu apă călduță.Folosiți ața dentară pentru a curăța spațiile interdentare.Nu încercați să aplicați aspirină pe dinții care dor sau gingie.
Sugerea degetului

Sugerea policelui sau altor degete, suzetei sau altor obiecte este un reflex normal pentru copii nou-născuți sau de vârste foarte mici.Este un obicei care îi ajută să obțină o stare de comfort, relaxare sau siguranță.Majoritatea copiilor dezvață acest obicei pînă la vârsta de 4 ani.În cazul în care continuă, se transformă într-un obicei vicios care împiedică alinierea corectă a dinților în timpul erupției sau duce la perturbări mai grave de modificare a mușcăturii.Apariția acestor complicații de ordin ortodontic depind de frecvența, intensitatea și durata practicării acestui obicei.Un copil care doar își ține degetul în gură spre deosebire de unul care realizează o succiune intensă a acestuia, are șanse mai mici de a dezvolta anomalii dento-maxilare.În cazuri în care observați abateri de la normal, adresați-vă unui medic specialist ortodont sau pedodont.

Menținătoarele de spațiu

Menținătoarele de spațiu ajută la păstrarea spațiului necesar erupției dinților permanenți. Copilul dumneavoastră poate avea nevoie de un menținător de spațiu în situația în care iși pierde prematur un dinte de lapte. Dacă un dinte de lapte este pierdut prea devreme , dinții definitivi pot erupe în spațiul rămas liber. Astfel, ei vor erupe în altă poziție față de cea obișnuită, iar atunci când mai mulți dinți definitivi sunt pregătiți pentru a iși începe procesul de erupție, spațiul prezent pe arcadă va fi insuficient. Pentru a preveni această situație, medicul stomatolog vă poate recomada un menținător de spațiu.

Sigilarea

Sigilanții reprezintă o metodă ușoară și rapidă de a preveni apariția cariilor dentare. Ei acționează ca o barieră împotriva apariției cavităților. Se aplică de obicei pe suprafața ocluzală a dinților posteriori cu scopul de a acoperi șanțurile și fosetele adânci. Sigilarea unui dinte este rapidă și se realizează fără niciun disconfort. Cât timp sigilant rămâne integru, suprafața dintelui va fi protejată de carie. Sigilanți prezintă rezistență față de forțele masticatorii de intensitate normală, dar pot fi reaplicați dacă este nevoie. Atât dinții de lapte, cât și cei permanenți pot fi sigilați. Întrebați medicul dentist pentru a vedea dacă sigilarea este necesară pentru copilul dumneavoastră.

Gutierele

Gutierele vă pot fi de folos pentru a preveni o urgență stomatologică. Sunt foarte utile în situația în care copilul dumneavoastră practică diverse activități sportive. Gutierele amortizează loviturile și previn apariția fracturilor dentare, leziunilor la nivelul feței sau la nivelul buzelor și chiar prevenirea fracturilor oaselor maxilare.

Malocluzia

Malocluzia, sau mușcătura incorectă, este o afecțiune caracterizată prin înghesuire dentară, prin modificări de poziție ale dinților sau prin situațiile în care cele două arcade dentare nu se întâlnesc într-o poziție corectă. Malocluzia poate deveni evidentă în intervalul de vârstă 6 – 12 ani, când are loc erupția dinților permanenți. Dacă nu este tratată de timpuriu, o mușcătură incorectă poate îngreuna menținerea unei igiene orale corecte, crescând riscul apariției cariilor dentare sau a afecțiunilor gingivale.

Malocluzia mai poate :

  • Afecta dezvolarea normală a arcadelor
  • Crește riscul apariției fracturilor dentare în cazul dinților aflați în protruzie
  • Afecta masticația și vorbitul
Anestezia și sedarea

Pot fi recomandate de către medicul dentist pentru a putea realiza anumite intervenții stomatologice.

Erupția dinților

Dinții variază ca mărime,dimensiune și localizare la nivelul arcadelor dentare. Aceste diferențe permit dinților să funcționeze ca un tot unitar, având ca rezultat posibilitatea realizării masticației, vorbitului si zâmbitului. De asemenea, influențează forma feței.

Dinții de lapte sunt, de obicei, în număr de 20 și își încep erupția în jurul vârstei de 6 luni. Ei se pierd apoi la diferite vârste în timpul copilăriei. La vârsta de 21 de ani, toți cei 32 de dinți permanenți sunt prezenți în mod normal pe arcadă.

Dentiția primară

Dinții primari ai copilului, numiți și dinți de lapte, sunt la fel de importanți precum cei permanenți.

Când erup dinții de lapte?

Cei 20 de dinți de lapte sunt  în mod normal prezenți în interiorul arcadelor dentare în momentul nașterii și își încep erupția între vârsta de 6 luni – 1 an.

În timpul erupției dentare, gingiile copilului pot fi ușor inflamate. Masarea ușoară a gingiilor cu un deget curat sau cu o linguriță mică si rece  sau cu o compresă umedă pot fi de ajutor. De asemenea, pot fi folositoare inelele speciale pentru erupția dentară folosite prin rumegarea continuă a acestora de către copii. În cazul în care copilul prezintă dureri mai intense ce nu pot fi astfel calmate, consultați medicul dentist. De obicei, copiii prezintă toți cei 20 de dinți de lapte până în jurul vârstei de 3 ani.

Când ar trebui să încep să merg cu copilul la dentist?

American Dental Asociassion recomandă ca vizitele la medicul stomatolog să înceapă la maxim 6 luni de la erupția primului dinte și nu mai târziu de vârsta de 1 an a copilului. O astfel de vizită la medicul dentist are un rol preventiv și foarte important în dezvoltarea ulterioară a ocluziei dentare. Pe lângă verificarea prezenței cariei dentare sau a altor probleme, medicul stomatolog va face educație pentru igiena orală și va învăța părinții să observe obiceiurile vicioase ale copilului, cum ar fi sugerea degetului.

Erupția dinților de lapte

dinti temporari

Erupția dinților definitivi

dinti definitivi

Cum să aveți grijă de dinții copilului dumneavoastră?

Este foarte important ca grija față de dinții copilului dumneavoastră să înceapă încă din momentul erupției acestora, astfel:

  • Începeți să curățați cavitatea orală a copilului dumneavoastră încă din primele zile după naștere folosind o compresă curată și umedă. Cariile dentare pot să apară la scurt timp după erupția dinților. Cei 4 dinți frontali ai copilului erup în mod normal în jurul vârstei de 6 luni, dar există situații în care primul dinte al copilului erupe la vârsta de 12 – 14 luni.
  • Până la vârsta de 3 ani, periajul dentar va fi realizat de către părinți folosind o pastă cu conținut de fluor, folosind o cantitate mică, asemănătoare unui bob de orez. Periajul trebuie realizat de două ori pe zi ( dimineața și seara) sau cum a fost recomandat de medicul dentist. Supravegheați copilul pentru a vă asigura că acesta folosește cantitatea recomandată de pastă de dinți.
  • Pentru copii cu vârsta cuprinsă între 3 și 6 luni, se va folosi în continuare o cantitate exactă de pastă de dinți, de dimensiunea unui bob de mazăre, periajul se va realiza de 2 ori pe zi sau cum a fost recomandat de către medicul De asemenea, copilul trebuie supravegheat și trebuie să îi amintiți să nu înghită pasta de dinți.
  • Până când considerați că periajul dentar poate fi realizat doar de către copil, continuați să-l supravegheați. Din momentul în care copilul va prezenta doi dinți ce vin în contact, trebuie să începeți să folosiți zilnic ața dentară.
Alimentația copilului

O dietă echilibrată este esențială pentru dinți sănătoși, dar și pentru creșterea și dezvoltarea normală a copilului. Aproape toate alimentele, inclusiv laptele sau legumele, prezintă un anumit tip zahăr, care poate contribui la apariția cariei dentare. Pentru a putea controla cantitatea de zahăr consumată de copilul dumneavoastră, citiți conținutul produselor și alegeți întotdeauna alimentele și băuturile cu un conținut scăzut de zahăr.

Ce să mâncăm?

  • Fructe și legume – ar trebui să reprezinte jumătate din dieta zilnică a copilului.
  • Cereale – ovăz, grâu.
  • Lapte
  • Proteine – carne de vită, carne de pasăre, pește, ouă.

Pe lângă dietă, gustările, biberoanele și suzeta influențează de asemenea sănătatea orală a copilului.

  • Folosiți în biberoane doar lapte praf sau lapte de la sân. Evitați lichidele îndulcite.
  • Evitați dormitul cu biberonul în gură.
  • În cazul folosirii unei suzete, aceasta ar trebui să fie curată, să nu fie îndulcită cu zahăr sau miere și nici curățată în gura mamei înainte de a fi dată copilului.
  • Limitați consumul de dulcuri și încurajați gustările sănătoase.