+40 (730) 316 748 + 40 (770) 282 915

Servicii

Cu ce se ocupa terapia?

Odontoterapia este un domeniu al stomatologiei care se ocupa cu diagnosticul si tratamentul cariei dentare.

Ce este caria dentara?

Caria este o afectiune a dintilor ce se manifesta prin distrugerea progresiva a tesuturilor dure ce intra in alcatuirea sa (smalt, dentina si cement). In functie de evolutie cariile pot fi: carii simple (fara deschiderea camerei puplare) si carii complicate (cu deschidrerea camerei pulpare si infectarea puplei). Modul in care avem grija de dintii nostri, alimentele pe care le consumam, administrarea de fluor sub diferite forme precum si ereditatea influenteaza aparitia cariilor. Netratata, aceasta afectiune duce la complicatii grave ce au ca finalitate pierderea dintelui.

Diagnosticul cariei

Cel mai sigura metoda de diagnosticare a cariei o reprezinta consultul stomatologic. Medicul dentist depisteaza leziunile carioase si in functie de severitatea lor va institui tratamentul corespunzator.

Tratamentul cariei

Tratamentul cariei simple se realizeaza prin indepartarea riguroasa a tesuturilor afectate. In urma acestei operatiuni rezulta o cavitate care va fi obturata cu un material compozit (plomba) ce va reface forma si functionalitatea dintelui. Pentru tratamentul cariei complicate se impune realizarea tratamentului de canal cu extirparea nervului, sterilizarea canalelor radiculare si obturarea acestora dupa care se poate trece la refacerea morfologiei si functiei dintelui. Tot in cadrul terapiei odontale sunt incluse si metodele de tratament ale defectelor tesuturilor dure dentare (hipoplazia de smalt, hipomineralizarea), precum si tratamentul discomiilor dentare (pete, coloratii).

Metode de prevenire

Metodele de prevenire a cariilor sunt: igiena dentara riguroasa (periaj dentar dimineata si seara, folosirea atei dentare si a apelor de gura cu fluor), sigilarea santurilor si fosetelor, consumul moderat de dulciuri precum si vizita la stomatolog (o data la 6 luni) pentru depistarea si tratarea la timp a leziunilor carioase incipiente, igienizarea si fluorizarea profesionala.

În Clinica Danielle Med Center fiecare pacient este tratat în funcție de statusul general al stării de sănătate.Este foarte important să depistăm afecțiunile generale care pot influența decizia terapeutică în cazul necesității unor intervenții chirurgicale. Dentist,_DA,_and_Patient_smiling Prin simpla discuție prealabilă cu pacientul sau trimiteri pentru efectuarea unor analize și consulturi interdisciplinare, specialiștii noștri se asigură că riscul apariției unor complicații postchirurgicale, care să pericliteze starea dvs de sănătate, să fie redus la minim.Spre exemplu în cazul în care sunteți diagnosticați cu afecțiuni cardiace sau diabet, medicul stomatolog vă va recomanda anterior intervenției, cât și după, urmarea unui tratament cu antibiotice. medical care a patient with a toothache În timpul manoperelor chirurgicale folosim echipamente (bonete, halate de unică folosință) cât și accesorii cum ar fi pelicula de unică folosință pentru acoperirea mânerelor unitului stomatologic  cu care vine în contact medicul în timpul manevrării acestora.Instrumentarul folosit este sterilizat conform standardelor impuse, prin utilizarea unui autoclav și pupinel de ultimă generație.Astfel se asigură un mediu și un câmp operator aseptic care nu pune în pericol sănătatea pacientului. Diversele tipuri de anestezice pe care le avem la dispoziție, cum ar fi Articaina, Mepivacaina, Xilina sunt folosite în dependență de statusul de sănătate a pacientului.Acele atraumatice reduc la minim durerea din timpul puncției anestezice ceea ce favorizeaza confortul intraoperator a pacientului. Patologia chirurgicală orală este variată.Extracțiile dentare se realizează atunci când dinții sunt irecuperabili sau determină complicații infecțioase locale sau la distanță.O altă indicație de extracție este cea în scop ortodontic care ar permite câștigarea de spațiu pe arcadă pentru alinierea estetică și funcțională a dinților restanți. Leziunile carioase netratate determină distrucții continue a structurii dure dentare și afectarea pulpei ( nervului ).În evoluție inflamația pulpară afectează și țesuturile periapicale adică osul din jurul vârfului rădăcinii și prin cronicizare duce la apariția chisturile osoase. image1 Chistul intraosos crește în dimensiuni și poate îngloba prin evoluție și rădăcinile dinților adiacenți.Alte complicații care pot să apară sunt suprainfectarea chistului, fractura în os patologic determinat de slăbirea rezistenței osoase sau deformarea parților moi.Abordul pentru chistectomie (îndepărtarea chistului )  este de obicei pe cale orală asociată cu extracția dinților cauzali sau realizarea rezecției apicale a acestora.Rezecția apicală permite păstrarea pe arcadă a dinților cu patologie periapicală prin tăierea și îndepărtarea vărfului rădăcinii împreună cu țesutul patologic intraosos adiacent.

Endodonție

Tratamentul de canal reprezintă îndepărtarea nervului din interiorul dintelui, urmată de o lărgire a canalului cu instrumentar manual sau rotativ, dezinfecția acestuia si obturarea lui cu un material potrivit situației clinice respective.

Realizată sub anestezie, intervenția nu este dureroasă, iar pentru o vizualizare mai bună a spațiului endodontic tratamentul de canal se realizează sub microscop. Endodonția modernă, efectuată cu ajutorul instrumentarului rotativ și a sistemelor de obturare radiculară tridimensională, asigură obținerea unei obturații de canal corecte, complete si omogene, ce va împiedica ulterior pătrunderea bacteriilor la nivelul rădăcinii si reinfectarea acesteia.Rezultatele obținute vor fi întotdeauna verificate prin efectuare unei radiografii de control, iar pentru a asigura stabilitatea tratamentului în timp, dintele va primi o restaurare post-endodontică specifică în funcție de fiecare caz clinic în parte ce îi va oferi rezistența necesară pentru a fi păstrat cât mai mult timp pe arcadă.

Tratamentul de canal se poate realiza în una sau mai multe ședințe la medicul stomatolog în funcție de complexitatea cazului.

Tratamentul de canal este necesar atunci când, din diverse motive, pulpa dentară este inflamată sau necrozată, datorită prezenței cariilor dentare complicate, a acțiunii unor agenți mecanici ( trauma ocluzală), chimici (substanțe medicamentoase) sau microtraumatisme ( lucrări protetice incorect adaptate, aparate ortodontice). O dată ce pulpa dentară este inflamată ireversibil, este necesară îndepărtarea acesteia pentru a preveni evoluția în timp a infecției către osul maxilar și apariția complicațiilor ce duc ulterior la pierderea dintelui.

 

 

Ce este protetica dentara?

Protetica dentara este acea ramura a stomatologiei care se ocupa cu restaurarea si inlocuirea dintilor lipsa si redau functionalitatea sistemului masticator. Consultati medicul stomatolog pentru a va decide asupra celei mai bune variante de tratament.

Din ce cauza se produce pierderea dintilor?

Pierderea dintilor este normala in cazul dintilor de lapte (deciduali) cand sunt inlocuiti de dintii permanenti. In celelalte cazuri este patologica si are multiple cauze:

Traumatisme

Caria dentara

Iatrogenii

Boala parodontala

Boli genetice

Ce se intampla in cazul in care se pierd dintii?

Pierderea dintilor are intotdeauna consecinte negative asupra aparatului dento maxilar. Lasata neprotezata, determina deplasari ireversibile are dintilor: dintii tind sa ocupe spatiul edentat prin inclinari, deplasari corporeale, rotatii, eruptii active sau eruptii pasive. Cu cat numarul dintilor pierduti este mai mare, cu atat este mai greu de inlocuit absenta lor. Sistemul digestiv, estetica, vorbitul si psihicul sunt afectate din cauza dintilor lipsa.

Prin ce se pot inlocui dintii lipsa?

In functie de situatia clinica si patologie, spatiile edentate pot fi protezate cu lucrari dentare fixe sau mobile, totale, partiale sau unidentare (coroane), pe dintii naturali sau pe implanturi.

Puntile dentare

Puntile dentare sunt destinate sa inlocuiasca unul sau mai multi dinti lipsa. De obicei, este nevoie de mai multe vizite la medicul stomatolog pentru a putea realiza o punte. In prima etapa sunt luate amprente pentru studiu, apoi sunt pregatiti dintii ce vor sustine puntea, o alta amprenta este luata ca in final, dupa multe etape clinico-tehnice, pacientul sa primeasca puntea si sa inceapa sa se obisnuiasca cu ea. Daca pacientul a stat mult timp cu dinti lipsa, puntea proaspat aplicata se va simti oarecum inconfortabila. Este de asteptat sa va obisnuiti cu ea in cateva zile. Daca jena nu se remite sau nu trece in cateva zile, mergeti la medicul dentist. Durata puntii dentare depinde de igiena pacientului, tipul dintilor, materialul folosit, structura osoasa, biotipul parodontal. Puntea dentara trebuie curatata temeinic, atat prin periere cat si prin folosrea atei dentare sau a dusului bucal. Este gresita conceptia ca puntea dentara se strica daca o vom curata. Ea se poate deteriora prin masticatia obiectelor dure (desfacerea sticlelor de bere, trasul cuielor, etc), traumatisme sau suprasolicitare (masticatie unilaterala).

Coroanele dentare

Coroanele dentare sunt destinate sa acopere un dinte care are una sau mai multe probleme: are integritatatea subminata din cauza unei obturatii voluminoase, tratament pe canal, fracturi, discromii, forma anormala sau lucrari protetice mai vechi. Pentru a putea inveli dintele cu o coroana dentara, se parcurg mai multe etape: dintele este slefuit astfel incat sa poata sustine coroana dentara, este amprentat, laboratorul produce prin tehnologii diverse coroana dentara ce va fi probata si testata in cabinet. Este de dorit ca viitoarea coroana sa aiba o culoare cat mai naturala si sa se camufleze cu ceilalti dinti vecini ce nu au fost imbracati. In final, daca toate cerintele sunt indeplinite, coroana este cimentata iar pacientul este chemat la control pentru verificare. Daca dintele a fost afectat de mult timp iar volumul sau coronar este vizibil micsorat, este de asteptat sa simtiti o mica jena la aplicarea coroanei dentare. Fiti fara grija, va veti obisnui cu ea in cateva ore/zile. Pentru control si alte neplaceri, adresati-va medicului stomatolog. Coroanele dentare se pot fabrica diverse materiale. Duritatea si rezistenta coroanelor sunt influentate de materialul din care sunt produse. Coroanele pot fi impartite in fizionomice (estetice), nefizionomice (nu sunt estetice), partial fizionomice. Coroanele nefizionomice sunt obtinute din metale: pretioase sau nu, ele asigura fixarea perfecta dintre dinte si coroana si nu dau ocazia bacteriilor sa se infiltreze. Astfel dintele este ferit de carii, gingia ramane sanatoasa iar coroana rezista mai mult. Desi nu sunt la culoarea dintelui, ele sunt ideale in zone posterioare ale arcadei atunci cand dintele este prea mic, exista obiceiuri vicioase de folosire a dintilor (desfacerea sticlelor, bruxism) sau posibilitatile de tratament sunt limitate. Coroanele partial fizionomice sunt acoperite cu portelan sau alt material estetic doar pe partea care se vede in suras (vestibulara). Celelalte parti ale dintelui sunt acoperite cu metal si sunt vizibile la o inspectie mai atenta. Reprezinta trecerea dintre tipul de coroana fizionomic si cel nefizionomic. Sunt indicate in cazul in care posibilitatile de tratament sunt reduse. Coroanele total fizionomice (estetice) sunt cele mai cautate. Toate fetele dintelui sunt acoperite cu portelan (ceramica) sau alt material estetic ce ne da impresia ca dintele este natural. Coroanele total fizionomice din ceramica va pot reda zambetul minunat pe care l-ati avut. Coroanele din portelan pe structura de metal sunt foarte rezistente si pot fi folosite pentru a inlocui orice dinte. Metalul de dedesubt asigura rezistenta dorita iar ceramica de deasupra asigura estetica mult dorita. Ultima tehnologie in domeniul coroanelor de ceramica este reprezentata de Zirconiu. Acest element chimic este un metal cu numarul atomic 40. Principala sa caracteristica ce il face atat de apreciat si folosit in stomatologie este culoarea oxidului sau, alb. Astfel se pot obtine coroane de o duritate si rezistenta remarcabile ce arata extraordinar de bine estetic. Practic, sunt imbinate toate dezideratele unei coroane ideale: rezistanta, durabilitate, estetica. Sunt atat de frumoase incat este dificil de observat diferenta dintre coroana si dintele natural. Mai mult, daca din nefericire gingia se retrage, coroanele arata in continuare foarte bine pentru ca nu au nicio limita de demarcare care sa fie mai inchise la culoare. Zirconiul este un material foarte bine acceptat de organism, este biocompatibil si nu da alergii la persoanele cu teren atopic.

Incrustatiile dentare

Incrustatiile sunt obturatii realizate in laborator. Avantajul lor este ca sunt mai durabile si mai stabile in timp fata de obturatiile obisnuite. Dezavantajul consta in faptul ca nu pot fi realizate direct in cabinet si este nevoie sa asteptam pana cand laboratorul de tehnica dentara le produce. Incrustatiile trebuie in continuare ingrijite prin periaj corect si folosirea atei dentare. Ele pot fi fizionomice (estetice) sau nefizionomice (partial estetice). Cele mai folosite sunt obturatiile din compozit sau ceramica, obturatii total fizionomice ce se deosebesc cu greu fata de dintele natural. Toate incrustatiile stau in locul special creat in dinte prin intermediul unui ciment dentar.

Protezele totale si partiale

Proteza mobila sau totala este destinata sa inlocuiasca toti dintii in cazul in care lipsesc. Aceste proteze dentare pot fi scoase oricand pentru igienizare. Baza lor este formata dintr-un material care seamana foarte bine cu gingiile naturale. Pe aceasta baza sunt fixati dintii ce mimeaza cat mai fidel situatia initiala cand existau dinti in cavitatea orala. In cazul protezelor partiale, acestea se prind de dintii restanti printr-un sistem special care seamana cu un carlig pentru a nu se desprinde in timpul functiilor aparatului dentar. Executarea protezelor de acest tip dureaza in medie 6 – 10 saptamani si necesita parcurgerea catorva etape bine stabilite: amprentare preliminara, amprentare functionala, proba sabloanelor, proba machetei, proba protezei la gata cu retusurile ulterioare necesare. Timpul poate fi influentat de tehnica folosita, laboratorul de tehnica dentara sau cabinetul de medicina dentara. Obisnuirea cu noua proteza este un proces de durata ce poate dura de la cateva zile la cateva saptamani. Daca pacientul a stat mult timp fara dinti, este mai greu sa se obisnuiasca cu noua proteza. De aceea este indicat sa incepeti inlocuirea dintilor imediat cum a inceput procesul de pierdere si sa nu amanati. In cazul in care protezele nu au suficienta stabilitate sau osul este foarte resorbit, se poate recurge la ultima tehnologie in domeniu, proteza sustinuta pe implanturi. Inainte de confectionarea protezei, este necesar ca implanturile sa fie introduse in os. Dupa ce perioada de vindecare s-a incheiat (intre 4 si 6 luni) iar implanturile sunt apte sa suporte lucrarea, se incepe confectionarea protezei ce va inlocui dintii. Indiferent de informatiile pe care le citim pe internet sau din alte surse despre protezele dentare, implanturi, coroane sau punti este recomandat sa colaborati cu un medic stomatolog. Medicul va va explica cel mai bine care este cea mai buna solutie de tratatemnt in cazul dvs si va va ajuta in cunostinta sa faceti cea mai buna alegere. Informatiile citite au caracter pur informational si nu reprezinta o opinie medicala autorizata.

Ce sunt implanturile dentare?

Implanturile dentare sunt suruburi sau cadre din titan care sunt pozitionate chirurgical in interiorul osului, subgingival. Dupa insertie, acestea permit medicului dentist sa realizeze coroane sau punti ce vor inlocui dintii pierduti de pe arcade.

Cum functioneaza implanturile dentare?

Prin fuziune cu oasele maxilare (prin punti osoase), implanturile realizeaza suportul necesar pentru dintii artificiali. Coroanele, puntile sau supraprotezele pe implanturi nu aluneca si nu basculeaza – un important beneficiu, atunci cand vorbiti sau mancati. Acestea sunt mult mai usor de suportat de catre pacient, datorita asemanarii lor mult mai bune cu dintii naturali.

Un mare avantaj al lucrarilor pe implanturi, este ca acestea nu necesita slefuirea dintilor adiacenti breselor edentate, cu alte cuvinte, acolo unde lipsesc dinti, nu este nevoie sa scoatem nervul, sa obturam canalul si sa slefuim dintii adiacenti spatiilor ramase pe arcada, pentru a putea realiza punti dentare si pentru a inchide bresele. Se insera, pur si simplu unul sau mai multe implanturi pe care vom reconstrui dintii lipsa.

Pentru a putea beneficia de tratamentul prin implanturi, trebuie sa aveti o igiena orala riguroasa, gingii sanatoase si un suport osos adecvat. Igiena orala buna va trebui continuata si dupa insertia implanturilor. Vizitele regulate la medicul dentist, igiena orala foarte buna si igienizarea profesionala de doua ori pe an, a lucrarilor pe implanturi, determina pastrarea acestora un timp indelungat.

Cum se integreaza implanturile?

Insertia implanturilor are la baza un proces biologic denumit osteointegrare. Acest proces presupune aplicarea pe suprafata titanului din care este confectionat implantul, a unor substante ce formeaza o pelicula usor aderenta la os. Este necesar sa treaca o perioada de timp de 4 – 6 luni de la insertia implantului, pana la incarcarea acestuia (aplicarea bontului, a coroanelor, puntilor sau supraprotezarilor pe implanturi), perioada in care se depune os pe spirele implantului, adica are loc osteointegrarea.

Succesul sau esecul protezarii pe implanturi depinde foarte mult de starea de sanatate a pacientului. Este posibil ca medicul dentist sa va ceara sa efectuati anumite analize de sange sau alte investigatii mai amanuntite, inainte de a decide tratamentul prin implanturi.

Anumite medicamente pot influenta osteointegrarea implanturilor sau pot afecta structura tesuturilor moi.

 

Profilaxie
Pentru a preveni afecțiunile dentare, un rol foarte important îl are prevenția. Prevenția dentară este efectuată atât de către medicul stomatolog, cât și de către pacient. Primul pas este reprezentat de periajul dentar. Acesta trebuie efectuat de două ori pe zi, dimineața și seara. Dintre cele două periajul de seara este foarte important. De asemenea, folosirea mijloacelor suplimentare de igienă orală, cum ar fi ața dentară,apa de gură sau dușul bucal, asigură îndepărtarea bacteriilor și prevenirea apariției cariilor dentare.

Pentru a învăța metoda corectă de periaj, consultați-vă cu medicul stomatolog. Este foarte important ca perierea dinților să se realizeze corect, iar colaborarea cu stomatologul dumneavoastră vă va ajuta să alegeți cea mai eficientă metodă.

Vizitele regulate în cabinetul de medicină dentară sunt, de asemenea, foarte importante. Este recomandată consultația de specialitate la fiecare 6 luni, pentru a putea depista leziunile dentare în stadiul incipient și a preveni apariția complicațiilor.

Pe lângă consultație, este recomandat ca detartrajul să fie efectuat tot la un interval de 6 luni. Acesta asigură îndepărtarea depozitelor de tartru și a plăcii bacteriene, prevenirea inflamației gingivale si menținerea sănătății cavității orale. Alături de detartraj, medicul dentist va efectua un periaj profesional cu o pastă abrazivă și o fluorizare pentru a întări rezistența structurii dentare.

Sigilările dentare, efectuate atât la copii,cât și la adulți, previn formarea cariilor dentare. Cu ajutorul unui material de sigilare, suprafața ocluzală este protejată. Aceasta, datorită reliefului său cu numeroase șanțuri si fosete, este cea mai expusă grefării cariei dentare. Prin aplicarea materialului de sigilare, dintele este protejat si, de asemenea, mai rezistent.